Sett och Hört
Edith Piaf besökte Åkersberga
I veckan var vi med om en riktig teaterupplevelse, en enmansföreställning som kändes som tre personer på scenen. Anna Bromee berättade om Edith Piaf, hennes liv och amorösa äventyr som fick Paris att tappa andan. Plus att hon sjöng en rad av Edith Piafs mest kända visor, som La vie en rose eller Non, je ne regrette rien. Har aldrig varit med om att Bergasalen varit så tyst tidigare. Koncentrationen var total. Vi var med henne i Paris.
Ja, det kändes faktiskt som om Edith Piaf stod där på scenen i Bergasalen i Folkets Hus. Det var dags för höstens första Soppteater, Anna Bromees enmansföretsällning Du får allt som är jag. En kärleksfull hyllning till Edith Piaf, en av världens mest älskade sångerskor. Med dramatiska berättelser och känslofulla visor lyckades Anna Bromee få oss att känna som om Edith Piafs stod där i sin sköra uppenbarelse med sin lätt hesa röst. Det var trollbindande.
– Jag blir så varm i hjärtat av att känna att publiken blir berörd av historien om Edith på samma sätt som jag själv blev när jag läste om hennes sista år, säger Anna Bromee efter att applåderna har lagt sig. Vilken publik, den gav mig verkligen en extra energi. Ibland stämmer allting bara, precis som i dag.
Anna Bromee – som gästade oss i vintras med föreställningen ”En hyllning till Lena Nyman” – är ute på turné med Edith Piaf-föreställningen. Nästa vecka bär det av till Göteborgs Stadsteater, fyra föreställningarna i sträck och alla är slutsålda. Måste vara underbart? – Ja, jag är så glad och tacksam att publiken uppskattar det jag gör. I synnerhet som jag också skrivit manus.
Föreställningen speglar den livsbejakande historien om Edith Piafs sista år när den 26-årigen frisören Theophanis Lamboukas friar till Edith Piaf, 46 år och världskändis. De levde ett mycket kort men lyckligt liv tillsammans.
Anna Bromee har under 2010-talet spelat i Hedebyborna, fått Bosse Parnevik-stipendiet, tävlat i SVT: Doobidoo ihop med Claes Malmberg. För att inte tala om alla säsongerna med Partaj på kanal 5. I januari i år släppte hon också en skiva med Piaf-sånger på svenska ”Jag vill dansa med lyckan” där Babben Larsson, Kajsa Ernst och Gladys del Pilar är med.
Evabritt Strandberg tolkade Bellman och Brel
Det var en tagen publik som kom ut från Facklan efter att ha sett och hört Evabritt Strandberg berätta om sitt äventyrliga liv och sjunga allt från Bellman till Brel.
-Oooh, vilken föreställning, säger vår egen Ulla Sandström när hon kommer ut från teatern. Jag har gråtit och lyssnat intensivt. Förstår att Evabritt fick Cornelis-stipendiet.
Det var i princip slutsålt när skådespelerskan Evabritt Strandberg gästade oss i Åkersberga med sin kritikerrosade föreställning ”EVABRITT À VIVRE – från Bellman till Brel”. Kulturföreningen och Folkets Hus lyckades än en gång locka ut en av våra största artister och skådespelare. Efter snart 50 år på scenen, varav 17 år på Göteborgs Stadsteater, åker Evabritt Strandberg runt i landet och gör denna bejublade föreställning. Nu var det dags för ett besök i Åkersberga. Veckan efter bar det av till Göteborgs Stadsteater. Naturligtvis slutsålt, vad annars när Evabritt återvänder till sin gamla teater.
Evabritt Strandberg – som i år fyllt 72 år – har en lång skådespelarkarriär bakom sig. Hon har sedan 1960-talet synts i uppsättningar på såväl Dramaten som på Göteborgs Stadsteater. Dessutom har hon deltagit i ett antal TV- och filmproduktioner. Sitt genombrott fick hon i Bo Widerbergs film Kärlek 65, som hon också fick Chaplinpriset för. Uppmärksamheten ledde till en rad internationella filmerbjudanden, som hon dock tackade nej till. Hon blev Sverige trogen, vilket vi är tacksamma för.
Fenomenal enmansföreställning!
I vintras såg jag en underbar föreställning på Oktoberteatern i Södertälje. Föreställningen heter ”Fullbokat” och handlar om Samir, en arbetslös skådespelare som extraknäcker som receptionist på en av Stockholms bättre restauranger. Just denna fredag blir inget riktigt som han tänkt sig. En matbloggares bokning har försvunnit, en gangster vill prompt ha levande musik under sin middag, en popartist har problem med restaurangens belysning, kocken har glömt personalmaten, restaurangchefen undrar när hans eskort till Gulddrakegalan dyker upp och till på köpet har Samirs kollega sjukanmält sig. Och nu ringer Samirs ensamma pappa från Mölndal och undrar ifall han kommer hem till jul…
Samir spelas av Simon Mezher (i mina ögon en kommande stor skådespelare).
Regi: Jonas Holmberg
Nu kommer ”Fullbokat” till Åkersberga. Lördagen den 30 januari 2016 har vi preliminärt bokat in den på Teater Facklan. Mer information kommer i början på januari nästa år..
Så här skrev pressen:
”En fenomenal tusenkonstnär” Maria Edström, Sveriges Radio
”Mezher gör succé” Elias Zazi, LT ” Jonas Holmbergs orkestrering är vältajmad och fyndig; musikinslag och telefonsignaler sitter på millisekunden och Simon Mezher lär få stå på benen långt in i filmer och teaterföreställningar framöver” Ingegerd Waaranperä, DN ”Simon Mezhers skojiga och kärleksfulla tolkning formar sig till en liten skimrande skärva av Sverige.” Maria Edström, Sveriges Radio
Tjugo roller. Tre telefoner. En skådespelare.
En halsbrytande monolog i Stockholms kändisfixerade krogvärld och en ung mans längtan om ett annat liv.
Föreställningen är ca 2 timmar med paus.
En soppteater att minnas!
Hösten förra året var jag på en extraföreställning av Klara Soppteaters ”Hellsingland – en vuxenversion”. Alla ordinarie föreställningar var slutsålda så de hade satt in ett antal eftermiddagsföreställningar, då utan soppa. Det gjorde ingenting, det viktiga var att se föreställningen, som jag läst så mycket om. ”Hellsingland” – som till största delen bygger på Lennart Hellsings texter – är gjord av och utförs av våra gamla Soppteatervänner här ute i Åkersberga; Albin Flinkas och Fredrik Meyer. De är bara så begåvade. Publiken stod upp och applåderade, de visslade, de stampade i golvet. Det fanns inga gränser för ovationerna. Den här föreställningen var slutsåld hela 2014 och under våren 2015.
Nu kommer ”Hellsingland – en vuxenversion” till Åkersberga, den 2 november
Så här skriver de själva om föreställningen:
Med en makalös frenesi, elegans, mod och uppfinningsrikedom har Lennart Hellsing höjt det rimmade ordets status som ingen annan. Hans böcker om Krakel Spektakel, Bagar Bengtsson, Herr Gurka och alla de andra har älskats av flera generationer barn i många världsdelar. Samtidigt har hans produktion av lyrik, satir och verser för vuxna varit mycket omfattande.
Så här skrev pressen:
”En värmande ordskatt för vuxna” /DN
”Fredrik Meyers pianospel droppar glädje kring dessa tvenne sceniska musikanter på upptäcktsfärd i Hellsingland” /DN
”En glad, mycket tillgänglig kabaré om ett författarskap som leker sig fram över Drottninggatan” /SvD