När molnen skingras - om Ulla Billquist

När molnen skingras - om Ulla Billquist

Berättelsen om Ulla Billquist, som var krigsårens mest berömda röst i Sverige, är ett kvinnoöde som inte berättats tidigare. Starka intressen verkade för att lägga ”locket på” hennes eftermäle när hon tog sitt liv mitt i berömmelsen.

70 år efter hennes död gör Lasse Zackrisson en djupdykning bland arkiv-dokument, fotografier och gamla skivinspelningar för att försöka ta reda på vem hon var och vad som egentligen hände. Tillsammans med Alice Babs, släktingar och vänner läggs ett indiciepussel som mer påminner om ett kriminaldrama. Varför orkade denna mytomspunna känsliga konstnärssjäl inte leva vidare? Varför stod det bara en liten notis i tidningarna när en av Sveriges största artister tog sitt liv 38 år gammal.

Filmen är ett unikt tidsdokument, en så inträngande beskrivning av en bi-homosexuell kvinnas liv i Sverige under folkhemstiden finns inte presenterat på film tidigare. Det är ett spännande kriminaldrama med den tidens kändisar bland aktörerna.

Efter filmen serveras kaffe och kaka i foajén. Därefter går vi tillbaka till biografen och lyssnar på Lasse Zackrisson (mannen bakom filmen) som berättar mer om arbetet med filmen och de reaktioner filmen skapat.

Pris: 90 kr för medlemmar i PRO, SPF och Kulturföreningen Övriga: 110 kr Betalas i Folkets Hus biljettkassa
Datum/Tid
17/10/2016
13:00 - 15:00

Plats
Biografen Facklan, Folkets Hus